Hoi, Hoe gaat het?

hoe-gaat-ie

Je komt iemand tegen en die roept “Hoi Hoe gaat ie?”. Je haalt ‘s morgens je eerste bakje koffie (thee in mijn geval) en je collega die ook net binnen komt roept vriendelijk “Goedemorgen Hoe gaat het?”.
Sociaal, vriendelijk, maar soms zo lastig. Want wat doe je als het eigenlijk antwoord niet altijd “goed” is?


Ik antwoord soms met goed en klets er direct verder over iets. Maar nog vaker beantwoord ik de vraag helemaal niet en vraag direct wat specifieks terug aan de ander of vertel iets wat ik beleefd heb. Alleen is het wel lastig op zo een dag dat het niet goed een vrolijk antwoord te geven en in te gaan op het sociaal wenselijke kletspraatje. Soms is het lastig om niet te zeggen dat je een weer eens een k*t-dag hebt en dat je het liefst naar huis gaat, diep onder de deken, dagen huilen en slapen, dat je er moe van bent om elke dag weer opnieuw tot op het bot moe te zijn, dat je je somber voelt, alles vergeet, dat je het warm hebt, koud hebt, dat je ondanks dat je echt wel geniet van je kinderen of andere mooie en leuke dingen, je gewoonweg niet gelukkig bent vandaag, dat die dagelijkse glimlach niet altijd echt is. Dat is nou eenmaal niet het antwoord wat mensen willen horen. En daarom geef ik vaak geen antwoord, ontwijk ik die vraag, vertel of vraag ik iets anders (wat men gisteravond of afgelopen weekend gedaan heeft, of ze ook zo’n last van vertraging of file hadden of dat ze ook datgene gelezen of gezien hebben, wat ze van dat onderwerp vinden, van mij part over het weer). Zo lieg ik niet, hoef ik geen antwoord te geven en krijg ik toch het sociaal wenselijke en vaak erg gezellige praatje op gang.
Zelf stel ik de hoe-gaat-het-vraag niet.

Ik zou graag willen dat mensen eens ophielden met de standaard openingsvraag, hoe gaat het. Je maakt het mensen zo lastig om steeds weer iets te verzinnen. Hoe vaak ook, wil men het echte antwoord toch niet horen, dus waarom vragen? Stel de vraag gewoon niet en begin je gesprek eens met iets anders, of zeg gewoon hoi en loop door als dat je bedoeling was. Stel alleen de vraag als je het antwoord ook werkelijk zou willen horen.

Je kan bij mij er vanuit gaan als ik aan je vraag hoe het gaat, dan wil ik ook echt weten hoe het met JOU gaat, en ook zeker het antwoord wil horen, of het nou wel of niet goed luidt.

 

 

Geef een reactie